St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects

first_img Design Team:Sam LennonClients:Bruce Stuhlmann, Anne StuhlmannBuilder:Douglas BuildingCity:QueenstownCountry:New ZealandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Mark ScowenRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsText description provided by the architects. A new build in Queenstown featuring stunning views of The Remarkables and Lake Wakatipu inspired a unique house to complement the setting.Save this picture!© Mark ScowenSave this picture!© Mark ScowenA solid mass buried into the ground at the basement level provides the functional spaces of the house, garage, laundry, rumpus room, and the essential drying room for winter and summer sports. Entry to the house for visitors however is via a sheltered northern courtyard at street level. This is encased in cast-in-situ walls, allowing only a glimpse of the magnificent views revealed as you enter the house at mid-level. The peaks of the top floor roofline follow the contours of the mountain range beyond and provide an intriguing accent.Save this picture!© Mark ScowenSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Mark ScowenThe mid-level of the house contains the kitchen and dining areas and also a sunken lounge, perfect for a hot toddy and fondue session in front of the fire after a hard day on the slopes. Sliding doors open seamlessly to the view and a substantial terrace beyond. Neighbors have been blocked by the use of cast insitu walls. These provide both privacy and a sense of solidity, in contrast to the uninterrupted glazing of the living level.Save this picture!© Mark ScowenThe feature staircase is expressed as a glazed slot running through the center of the house and again ensures the view is unimpeded. Bedrooms and bathrooms are situated on the top floor and in contrast to the concrete of the mid level this has been encased in a dark metal cladding. High-level windows allow the northern sun to enter and the glazing fills the void between the floating roof forms and the walls.Save this picture!© Mark ScowenProject gallerySee allShow lessCo – Working Office / AMDSelected ProjectsPhilosophical Seminar at the Cathedral Square / Peter Böhm ArchitektenSelected Projects Share CopyHouses•Queenstown, New Zealand CopyAbout this officeDorrington Atcheson ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesQueenstownOn FacebookNew ZealandPublished on May 26, 2020Cite: “St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects” 26 May 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Dorrington Atcheson Architects Area Area of this architecture project St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects Projects Photographs:  Mark Scowen Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/940320/st-marks-lane-house-dorrington-atcheson-architects Clipboard ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/940320/st-marks-lane-house-dorrington-atcheson-architects Clipboard New Zealand St Marks Lane House / Dorrington Atcheson ArchitectsSave this projectSaveSt Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects Area:  282 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” Save this picture!© Mark Scowen+ 22Curated by Paula Pintos Share 2018 Manufacturers: Fairview Architectural, Metalcraft, Sto Year:  Sam Atcheson Houses Photographs Lead Architect: “COPY”last_img read more